HomeJuridisch Wat te doen als de FIOD bij je invalt

Wat te doen als de FIOD bij je invalt

Posted in : Juridisch on by : Rodney

De FIOD, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst, houdt zich bezig met fraudezaken zoals btw- en beleggingsfraude. Als deze dienst bij je binnenvalt heeft er al een uitgebreid onderzoek plaatsgevonden, zonder dat jij hiervan af wist. Dit heeft de FIOD samen met het Openbaar Ministerie en een toezichthouder gedaan, omdat zo’n inval natuurlijk niet vanuit het niets kan plaatsvinden. Dit onderzoek kan al een jaar bezig zijn en er kan allerlei informatie tegen je verzameld zijn voordat ze voor je deur staan. Dit is dus erg ingrijpend en het kan moeilijk zijn om hier correct op te reageren.

Geen toestemming en geen verklaring

Alhoewel je de FIOD geen toegang kunt weigeren, kun je wel mededelen dat je het met de inval niet eens bent. Dit wordt ook ten zeerste aangeraden, omdat wanneer de FIOD een fout maakt dit dan nog gebruikt kan worden in je rechtszaak. Ook kun je beter geen verklaring afleggen zonder dat je met een advocaat FIOD inval hebt gesproken. Alles wat je zegt zal worden gedocumenteerd en mee worden genomen in het onderzoek. Zonder juridische steun en in zo’n situatie kan dit nogal eens verkeerd uitpakken.

Schakel een specialist in

Nadat de FIOD is vertrokken, de nodige informatie en documenten heeft meegenomen en je heeft ingelicht over verdere stappen (het kan zijn dat je wordt aangehouden) is het zaak meteen de hulp in te schakelen van een specialist. Economische fraudezaken zijn complex en dienen door een expert behandeld te worden. De advocaat zal dan alle bewijsstukken ontvangen, er zal een verhoor plaatsvinden en er zullen vingerafdrukken en foto’s van je worden gemaakt. De stress is dus nog lang niet voorbij. Een specialist kan je hierin bijstaan, kan het vaak ellenlange strafdossier lezen en correct analyseren en zal je begeleiden tijdens deze periode. De straf voor een fraudezaak is vaak hoog en met een ervaren FIOD-advocaat kan deze misschien verlaagd of kwijtgescholden worden.