HomeJuridisch Ook bij een TOM-zitting is een advocaat onmisbaar

Ook bij een TOM-zitting is een advocaat onmisbaar

Posted in : Juridisch on by : Rodney

Heb jij een brief ontvangen van de Officier van Justitie waarin je wordt opgeroepen om op een TOM-zitting te verschijnen? Dan betekent dit dat je beschuldigd bent van een strafbaar feit. Dit zijn meestal kleine overtredingen, zoals een boete voor te snel rijden of een winkeldiefstal. Een TOM-zitting houdt in dat je in plaats van met een rechter, met de Officier van Justitie te maken hebt. En ook voor dit soort kleine overtredingen heb je recht op een advocaat. Wanneer jij zo’n brief ontvangen hebt, kun je het beste direct een advocaat inschakelen, want er staat meer op het spel dan je denkt.

De risico’s

Natuurlijk is het mogelijk om zonder advies bij tom zitting op deze afspraak te verschijnen. Je ontvangt dan een bepaalde straf en meestal zijn dit geldboetes, punten op je rijbewijs of taakstraffen. Wat je echter ook krijgt is een aantekening op je strafblad. Daarmee kan je, bijvoorbeeld wanneer je een Verklaring Omtrent Goed Gedrag moet laten zien, in de toekomst in de problemen komen. Zo kan het leiden tot een afwijzing voor je droombaan als ze je criminele achtergrond controleren. Het is dus belangrijk dat je deze straf niet zomaar accepteert, vooral omdat er geen rechter aan te pas komt. En iedere beschuldigde, groot of klein, heeft recht op een eerlijke rechtszaak.

Wat te doen?

Wat kun je het beste doen? Bel direct een advocatenbureau en schakel een advocaat in. Deze kan je meteen al vertellen of de straf realistisch is. Als dit niet zo blijkt te zijn, zal hij of zij samen met jou bezwaar aantekenen en eisen dat een rechter naar jouw zaak kijkt. De advocaat weet precies hoe, waar en wanneer dit te doen. Vervolgens is het heel goed mogelijk dat de rechter de straf te hoog vindt en dat deze zal worden verlaagd of zelfs wordt kwijtgescholden. Aangezien veel advocaten ook pro-deo werken heb je niets te verliezen.